Időjárás

Látogatók

671126
Ma
Tegnap
Héten
Előző héten
Hónapban
Előző hónapban
Összesen
2
95
97
670320
6179
23230
671126

IP címed: 44.221.70.232
2024-05-27 00:04

Testvértelepülés


Testvértelepülésünk – Ebenheim 

Ebenheim Németország keleti részében, Thüringia tartományban,, Gothai körzetben helyezkedik el: Gemeinde Ebenheim 99880 Hörselgau Waltershauser Strasse 16a  A testvértelepülés távolsága /csak oda/: 970 km.
A községet Wolfgang Schönau polgármester és 6 képviselő irányítja. A hivatali ügyek intézése körzetesítve van, melynek központja Hörselgauban található.
Lakóinak száma: 260 fő.
A lakosság nagy része a környező városokban dolgozik, illetve a mezőgazdaságban talál munkát. Több egyesület működik a községben, ami hozzájárul a település jó közösségi életéhez. Így találkozhatunk tűzoltó, kisállattenyésztő, farsangi, búcsúi és templom énekkari egyesülettel.

Raposkával 1998. évben történt meg a kapcsolatfelvétel, amikor az ebenheimi küldöttség a településre látogatott. 2000. 2003. és 2005. évben a raposkaiak látogattak Ebenheimbe, 2001 és 2004-ben  az ebenheimiek viszonozták a látogatást.

2005. augusztus 28-án a két község Testvértelepülési Szerződést kötött.

2007-ben tavasszal a Szent György-hegyi Napok rendezvényein, július 28-án pedig az átépített és felújított kultúrházunk átadási ünnepségén és másnap a falunapon vettek részt ebenheimi barátaink.

Ebenheim története
/www.ebenheim.de honlapról/

Ebenheim Németország Thüringiai tartományában, Gotha körzetében, a Nesse folyó partjának közelében fekszik. 
A monda szerint 454. évben Erfa urai egy falut építettek ezen a helyen, amit Nebenhayn névre kereszteltek. A szó jelentése a „tiszafa-liget”-ből (tiszafával való fűtés) származik, ami nagyon elterjedt volt. Erfa urai a Fuldai apátságtól igazságszolgáltatási jogot kaptak. 
A lakosság fő megélhetési forrását a földművelés és a szarvasmarha tenyésztés jelentette. A gabonafajták közül a búza és a zab termesztése volt a jellemző, a rozs kevésbé. A település körzetében kiváló rét és legelő található, számos forrás, egy kis tó, néhány állatúsztató. Ebből következik, hogy bár a település egy magaslaton fekszik, vízhiánytól mégsem kell tartani.
Hans Erfa 1472. év első vasárnapján Hopfgarteni Ritter Dietrichnek eladta a falut a környezőtelepülésekkel együtt 4.000.-holland gulden áron, ezzel együtt a Fuldai Apátságot Hopfgarten urai vették birtokba 1474. évtől.
A templomot a mellette található toronnyal együtt 1601-ben újjáépítették. Az északi fal egy darabja a Karoling-korból származik.
A toronyban lévő három harangot 1482-ben öntötték. A plébániahivatal nagyon régi, az iskolát a falu saját költségére 1734-ben újjáépítette 345.-holland guldenért.
A sörfőzési jog gyakorlását-amit a település már régi idők óta megszerzett- a 18. században ismét foganatosítani akarták, evégett előállt egy hosszadalmas per Gotha és Waltershausen településekkel, amiből végül Ebenheim került ki győztesen. Ezután a herceg egy új sörfőzdét építtetett (a pontos helyéről nincs tudomás).
A „harmincéves háború” (1618-1648) megfizethetetlen terheket hozott a falunak. A lakosságnak rövid időn belül 14.797.-holland guldent kellett a hadsereg számára begyűjteni, majd később a „hétéves háború”-ban (1756-1763) 1757. szeptember-október hónapokban újabb 2.264.-holland guldent kellett a településnek fizetnie a francia csapatok szállítási költségére.
A későbbi időkben (1840) a Hopfgarten család urai lemondtak az őket megillető sörfőzési jogukról az uralkodó Coburg-ház és Gotha javára.
Ugyancsak megváltották 1862-ben a papi hivatal és az iskola örökösödési adóját, valamint a házak és földterületek után fizetendő 25-szörös adót. 
1849-ben a templomban bevezették a perselyes pénzgyűjtést, míg 1862-ben meghatározták a birodalmi pénzt.
Végül megemlítendő még, hogy 1862-ben megalapították a Mezőgazdasági Egyletet.

Ebenheim Gotha körzet észak-nyugati lábánál, egy főútvonal mentén, 350 m-re a tengerszint felett fekszik. Az egykori településközpont, amely a templom körül alakult ki a korai középkorban két kapun át volt elérhető. A nyugati oldalon lévő tölgyfa kapuszárfa egy darabját az útépítések során a közösségi faluház magasságában megtalálták, mely jelenleg a Gothai Természetrajzi Múzeumban található. 

Ebenheim környéke
Ebenheim település egy fennsíkon fekszik Hainich és a Thüringiai erdő között. Nyugatról Ettenhausen, Hastrungsfeld, Burla, délről Mechterstädt, keletről Weingarten és Friedrichswerth, északról pedig Haina községek határolják. 
Haina és Ebenheim között van a Nesse-völgy- a legszebb része a Nesse folyónak a torkolattól a forrásig. Itt található két darab természetes mészkőből épített boltíves híd. A keletre található „ötholdas” hídon át egy út vezet a Nesse folyó kanyarulatához, mely 5 hold nagyságú. A nyugati oldalon levő hídnak sajnos nagy részét a szovjet hadsereg a háború során lerombolta. Ez az út vezet Ettenhausenbe a Nesse-völgyön át.
Ebenheimben működő egyesületek:
1/ Tűzoltó Egyesület
2/ Kisállat-tenyésztő Egyesület
3/ Farsangi Egyesület
4/ Búcsúi Társaság
5/ Templomi Kórus
6/ Sportegyesület

Ebenheim- Raposka

Ebenheim 2000. év óta baráti kapcsolatot tart fenn Raposka községgel. Ez a kapcsolat Raposka község részéről hirdetés által valósult meg. Ebenheim képviselőtestülete nagy örömmel indult egy meghívás kapcsán Magyarországra látogatóba.
A magyar partnertelepülés szívélyesen fogadta a csoportot, és egy nagyon változatos program került összeállításra. Legfőképpen az emberek kedvessége és a szívélyes vendégszeretet jellemezte a találkozást.
Az első látogatás során a következő programban volt része a testületnek:
Első nap: Tapolcai városnézés a gyönyörű Malom-tóval, amit Magyarország Velencéjének is neveznek. A raposkai képviselőtestület tagjaival a városközpont megtekintése a Tavasbarlanggal, csónakázással együtt.
Következő nap: komppal átkelés Fonyódra, a piac és a központ megtekintése.
A raposkai képviselőtestület 2001-ben látogatott Ebenheimbe.
A következő évben az ebenheimi focicsapata utazott Raposkára egy baráti futballmérkőzésre.
2003. év augusztusában az új testület tett látogatást Ebenheimben.
A viszontlátogatás 2004. augusztus 28-án volt Raposkán.
2005 augusztusában Raposka községből 36 fő érkezett Ebenheimbe.
A tradicionális Szent György-hegyi ünnepségen 2006. áprilisban 12 fővel vett részt Ebenheim.
A következő évben, az ebenheimi tűzoltóság 275 éves évfordulójára egy delegáció érkezett Raposkáról és vett részt az ünnepségen.
2007-ben szintén a hegyi ünnepre 14 polgár látogatott el Magyarországra, és még ugyanebben az évben július 07.-én a raposkai kultúrház felújításának ünnepére is utazott egy csoport, ahol futballmérkőzésen is részt vett.
2008-ban a magyar barátokkal közösen került megtartásra az ebenheimi templombarlang évfordulójának ünnepe.
2009-ben a Szent György-hegyi Napok rendezvényén újabb 9 fővel vett részt Ebenheim vendégként.
Novemberben Ebenheim képviselőtestülete meghívta magyar barátait Raposkáról a Berlini Fal lebontásának 20 éves évfordulójára.

Facebook